Menu

Verzorging

Een hond heeft veel zaken nodig om zich lichamelijk lekker te voelen maar wat ook bij de verzorging hoort is veel wandelen, aandacht geven, spelen. De hond is van nature een nieuwsgierig schepsel en wordt graag uitgedaagd. Als pup kan men hem al spelenderwijs dingen leren die op latere leeftijd van belang zijn.

Vaccineren
De hond dient 1 x per jaar geent te worden tegen ziektes. Er zijn meerdere ent schema’s mogelijk. Elke jaar moet de hond minimaal voor Leptospirose (=ziekte van Weil geënt worden). Naast deze enting moet de hond beschermd worden tegen o.a. parvo, honderziekte etc . Zie elders voor meer uitleg over vaccineren van hond en kat.

Ontwormen
Regelmatig ontwormen van uw huisdieren is dus van groot belang voor de gezondheid van dier en mens.
Voor bestrijding van spoelwormen wordt het volgende ontwormingsschema aanbevolen:

  • Pup: ontwormen op 2, 4, 6, en 8 weken; op 4 en 6 maanden; daarna ieder half jaar.
  • Volwassen hond: ieder half jaar behandelen.
  • Drachtige teef: tijdens de loopsheid als ze gedekt gaat worden; 10 dagen voor de bevallingsdatum.
  • Volwassen honden: ieder half jaar behandelen.

Voor de halfjaarlijkse ontworming geven wij meestal een middel dat werkzaam is tegen verschillende wormsoorten. Daarnaast is het altijd van belang het dier en de ontlasting te controleren op de aanwezigheid van wormen.
In de praktijk hebben wij een folder waarin u een uitgebreidere uitleg vindt over de verschillende wormsoorten. Onze assistentes kunnen u uitgebreid informeren.

Vlooien en teken
Het is verstandig om de hond regelmatig te behandelen tegen vlooien en teken. (vaak gecombineerd). Dit kan gebeuren door middel van een tablet (Bravecto),  pipet (druppeltjes in de nek) of via een spray. In onze praktijd zijn diverse middelen verkrijgbaar. U kunt met ons overleggen wat het meest geschikte produkt voor uw hond is.

Chippen
Met een chip is uw huisdier altijd herkenbaar, want iedere chip bevat een eigen, unieke code.
De chipcode en uw adresgegevens worden opgeslagen in een speciale centrale databank. Als het identificatienummer immers nergens staat vermeld kan het dier ook niet bij de rechtmatige eigenaar worden teruggebracht.
Het inbrengen van de chip is vrijwel pijnloos voor het dier.

Voeding
Er zijn verschillende soorten hondervoer te krijgen. Blikvoer, droge brokken. Droge brokken hebben het voordeel dat de hond tijdens het kauwen zijn gebit reinigt. Brokken zijn ook lang houdbaar. Blikvoer ruikt vaak wat sterker waardoor de hond dit vaak erg lekker vindt.
Bij iedere levensfase van de hond hoort ook een ander soort voer. Een pup heeft adere voedingsstoffen nodig dan een wat oudere hond. Informeer bij onze assistentes.
Er zijn verschillende snacks voor de hond verkrijgbaar. Geef dit niet teveel als beloning. Snoepgoed kan de hond (net als bij de mens) te dik maken en een te dikke hond heeft een kortere levensverwachting.

Oren, nagels, vacht en gebit
Controleer regelmatig de oren. Vieze oren kun je met oorcleaner reinigen. Gebruik geen wattenstaafjes, hiermee duw je het vuil nog dieper de gehoorgang in.
Borstel je hond regelmatig. Zeker bij honden met een langharige vacht is dit noodzakelijk, zodat er geen klitten in de vacht komen. Let tijdens deze borstelbeurt ook op wondjes en ongedierte, zoals teken en vlooien.Was een hond hooguit drie keer per jaar. Dit is alleen noodzakelijk als de vacht erg vies is of als de hond stinkt.
Als je regelmatig met je hond over een ruwe ondergrond loopt, slijten de nagels vanzelf. Te lange nagels moeten geknipt worden.
Net als mensen kunnen ook honden last krijgen van tandplak en tandsteen. Dit kan leiden tot tandvleesontstekingen en zelfs tot loszittende tanden en kiezen. Controleer daarom het gebit van je hond regelmatig. Wen de hond al vanaf jonge leeftijd aan het poetsen van de tanden. Wij verkopen speciale hondentandpasta kopen.

Terug naar beginscherm

24 uur, 7 dagen per week is onze webwinkel voor u open Direct hier bestellen